Сьогодні до Житомира завітала Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Словенія в Україні Матея Превольшек та делегація словенського Центру міжнародної співпраці та розвитку. Делегація відвідала головну каналізаційну насосну станцію міста та очисні споруди каналізації, реконструкція яких добігає завершення. 

Саме завдяки грантовим коштам словенського уряду КП "Житомирводоканал" завершило технічне переоснащення головної каналізаційної станції Житомира, яка працює з 1978 року, та побудували нову проміжну насосну станцію.

Почесний консул Республіки Словенія в Україні, представник компанії Esotech Роберт Худурнік наголосив на тому, що виклики, з якими наше підприємство стикнулося у ході реалізації проєкту, нам вдалося гідно подолати: "Ми налаштовані на довгу співпрацю і допомогу. Хочу подякувати попередньому директору водоконалу, теперішньому очільнику, головному інженеру за пророблену роботу. Ми шукали шляхи продовження реалізації проєкту під час війни. У нас така філософія: ніколи не покидати проєкту, поки ми його не звершимо. Було багато труднощів: багато фахівців пішли воювати, а знайти їм гідну заміну - важко. Мали труднощі з матеріалами. Нам потрібно було трохи часу, аби наново запустити проєкт, але це вдалося".

Директор водоканалу Роман Ілик розповів про пророблену роботу: "Станом на сьогодні ми вже бачимо, що обладнання змонтовано, працює і до кінця листопада воно офіційно та документально має ввестися в експлуатацію. Ми надзвичайно задоволені тим, що, незважаючи на війну, ми цей невеличкий проєкт реалізували... Замінили все технологічне обладнання: трубопроводи, кабеля, насоси, двигуни, шафи керування, автоматизацію провели, високовольтні трансформатори".

"Маємо гарних партнерів в Житомирі, на водоканалі та компанію «Езотех». Делегація вже третій день в Україні. Всюди наголошую, що реалізація великих проектів можлива навіть у складний час. І це можна робити на прикладі Житомира", — поділився враженнями від результатів реалізованих проєктів Деян Пресічек, виконавчий директор словенського центру міжнародної співпраці та розвитку. Він наголосив на усвідомленні проблем українських водоканалів і на готовності до подальшої співпраці заради їх вирішення: "Водоканалу треба нове технічне програмне обладнання. Зберемо необхідну інформацію, представимо її Уряду Словенії, та сподіваємось, Уряд підтримає таку ініціативу допомогти"".
 
Матея Превольшек наголосила на тому, що посольство Словенії готове до нових проєктів і в Україні загалом, і в Житомирі зокрема: "Ми готові передавати інформацію про проєкти своїм урядам. Я хочу запросити Вас до продовження співпраці".