На наше підприємство завітали очільники Маріуполя та житлово-комунального господарства міста задля ознайомлення із модернізацією КП “Житомирводоканал”.

Наразі Маріуполь готується до модернізації системи водопостачання і реалізації проєкту із будівництва фільтрувальної станції, станції біологічного очищення стоків, реконструкції трьох каналізаційних станцій та напірного колектора протяжністю 2,9 км.

Працівники КП “Житомирводоканал” поділилися досвідом реалізації проєктів із реконструкції очисних споруд води та каналізації. Інженер цеху водоводу Тамара Ступакова розповіла про найголовніші моменти, які повинні бути враховані при проєктуванні нових водоочисних споруд, зокрема необхідність встановлення ламельних відстійників, змішувачів з частотним регулюванням, двошарових фільтрів: кварцового та антрацитного, які дозволять забезпечити якісну підготовку води.



Під час зустрічі працівники водоканалу обговорили із маріупільською делегацією проблеми очищення води, адже кожне місто має своє особливе джерело водопостачання, якість якого безпосередньо впливає на якість води із-під крану. Саме тому технології очистки води повинні відповідати вимогам сучасності і враховувати той стан річок, який наразі у нас є. Враховуючи високу жорсткість води в Маріуполі, фахівці нашого водоканалу дали пораду використовувати в технології водопідготовки калієвий цеоліт, який добре абсорбує жорсткість води.

Також Тамара Костянтинівна розповіла посадовцям із Маріуполя про енергоефективні проєкти, які реалізовує водоканал, зокрема про заміну насосного обладнання у машинному залі, що дозволяє підприємству заощаджувати кошти, які воно спрямовує на подальшу модернізацію підприємтсва.

Під час презентації проєкту будівництва нових очисних споруд каналізації, потужність яких після реконструкції становитиме 64 тис м3, інженер ОСК Яків Розенцвайг розповів про технологію очищення стічних вод, запровадження якої після модернізації дозволять повністю очищати їх від фосфатів, технологію механічного зневоднення, яка дозволить заощадити кількість забруднених земель, позбутись неприємного запаху з мулових майданчиків, зменшити час на зневоднення осаду та мінімізувати вплив на навколишнє середовище. Яків Лазаревич поділився також планами водлканалу стосовно виготовлення на основі мулу мінеральних добрив.