У Житомирі через аварію на самопливному каналізаційному колекторі, на перехресті вулиць Велика Бердичівська і Гагаріна, провалився асфальт.

Інцидент стався ввечері 24 жовтня, тоді в яму, яка утворилася на асфальті, потрапив автобус, що рухався за приміським маршрутом № 115. Вже на наступний день, 25 жовтня, на місці аварії розпочали активно проводити ремонтні роботи, через це довелося частково перекрити рух транспорту.



Що стало причиною руйнування каналізаційного колектору та як усуватимуть проблему, розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін:

«У нас по вул. Велика Бердичівська проходить один із головних каналізаційних колекторів, який обвалився внаслідок газової корозії — це руйнування залізобетонних колекторів. Цьому колектору більше 50 років, він старий. Наше завдання на сьогодні — розкриття асфальтного покриття, розчищення котловану, щоб ідентифікувати, в першу чергу, наскільки проблема є великою. Як тільки ми очистимо наш колектор від ґрунту, який над ним, ми зможемо подивитися, скільки нам труби нової пластикової потрібно буде в цей колектор. Мінімум треба буде 50-60 м від колодязя до колодязя. Котлован зараз вже буде орієнтовно завдовжки десь метрів 20-30, це одна полоса шириною 5Х20-25 метрів. Ще не повністю ми розрили цей обвал, як тільки ми завершимо роботи і розкопки, ми зможемо подивитися обидва боки цього колектору, стан труби, і зможемо сказати скільки нам потрібно буде часу, метрів трубопроводу нового, щоб інсталювати».
 
Начальник управління комунального господарства Житомирської міської ради Олександр Марцун розповів, наскільки масштабною є ця аварія та хто буде за це відповідати:

«Головна причина руйнування цього колектору — це безпосередньо термін експлуатації і, звичайно, вібрація та газова корозія, всі ці три чинники призвели до того, що верх каналізаційного колектору повністю висипається, як щебінь, і практично труби не існує. Зараз ми бачимо, що труби зовсім немає. Якщо брати котлован, який розкритий, — це десь 4×6 метрів. Довжина залізобетонної труби, яка тут використовувалися для будівництва колектору, – 6 метрів, будемо сподіватися, що вийшла з ладу фактично одна труба. Зараз поки що невідомо, йдуть роботи по розчищенню самої труби. Той, хто бере дозвіл на порушення благоустрою, той і відповідає за відновлення асфальтобетонного покриття, тобто це КП «Житомирводоканал».

У муніципалітеті попереджають: через аварію на Великій Бердичівській тимчасово змінили рух тролейбусів № 1, 2, 15-А та 4-А, маршрут № 15 поки не функціонуватиме взагалі:

• Тролейбусний маршрут № 1 курсуватиме по кільцю в напрямку: «вул.Київська — вул. В.Бердичівська — вул.Вітрука — вул. Київська».
• Тролейбусний маршрут № 2 курсуватиме до вул. Космонавтів та зворотному напрямку.
• Тролейбусний маршрут № 15-А курсуватиме до Залізничного Вокзалу та зворотному напрямку.

• Тролейбусний маршрут № 4-А курсуватиме до обласної лікарні та зворотному напрямку.

Джерело: https://www.zhitomir.info/news_203507.html