З 1 березня 2019 житомиряни платитимуть за воду за новими тарифами. Основними чинниками зміни тарифів є зростання ціни на електроенергію та реагенти.

Про це 28 лютого розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін під час прес-конференції щодо підняття тарифів на воду.

«В нашій країні відбулись зміни щодо ринку електроенергії. Як ви знаєте, з 01.01.2019 почав діяти закон «Про ринок електроенергії». Ціни на електроенергію підвищились, і ми маємо це враховувати в нашому тарифі. Окрім електричної енергії, одним із чинників зростання енергії було зростання вартості реагентів. Це два основних компоненти, які вплинули на підвищення тарифів», - пояснює Андрій Нікітін.

На зміну тарифу також вплинули зростання виплат по сплаті податків та амортизаційні відрахування. Крім цього у новій ціні передбачені кошти на погашення кредиту Світового банку.

Для житомирян, які проживають у приватних будинках, тариф підвищився на 1,48 грн/м³, для мешканців багатоквартирних будинків - на 1,54 грн/м³.

«Тариф, який діє на сьогоднішній день для окремих господарств, тобто, окремі приватні будинки мають тариф 16,36 грн/м³ води та стоків разом. Запланований тариф на 2019 рік 17,84 грн/м³. Зростання на гривню 40 копійок, або 9%. В багатоповерхових будинках мешкає 80%, тариф для них є вищим, він складає 17,04 грн/м³, заплановане підвищення на 8,9%, і тариф буде складати 18,55 грн/м³. Середнє навантаження на одного мешканця по воді буде складати плюс 5 гривень. Для одного господарства чи для однієї квартири це буде приблизно 11 гривень, що складатиме середню розрахункову витрату води, помножену на підвищення її вартості» - розповідає директор КП «Житомирводоканал».

Очільник підприємства також зазначає, що таке підвищення ніяк не вплине на якість води, та додає, що такі зміни відбудуться тільки після встановлення нових очисних споруд.

«Якість води залишиться такою ж самою, яка вона є. Причина підвищення тарифів - це електроенергія, яку ми купуємо, а це ніяк не може впливати на якість води. Як ви знаєте, заплановане підвищення якості води відбудеться наприкінці 2020 року, після введення в експлуатацію нових очисних споруд».

Джерело: https://www.zhitomir.info/news_181872.html