На вимогу правил 316 “Про приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення” та “Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення” та “ Правил приймання стічних вод споживачів у каналізаційну мережу м. Житомира”, що затверджені рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради №639 від 03.07.2019 КП “Житомирводоканал” зобов’язане контролювати режим та якість скидів стічних вод, тобто стічні води повинні відповідати нормативам, які встановлені для міста Житомир.

   На підставі вище наведених нормативно-правових актів споживачі (перевізники) зобов'язані в разі перевищення нормативних показників якості стічних вод сплачувати КП “Житомирводоканалу” підвищений розмір плати за прийняті стічні води відповідно до їх показників.

   В зв’язку з постійною фіксацією понаднормових перевищень гранично допустимих концентрацій азотів, фосфатів та інших забруднюючих речовин у скидах, які підприємство отримує від перевізників, було проведено низку двосторонніх зустрічей (на яких були присутні представники КП “Житомирводоканал” та перевізники), в ході яких було досягнуто ряд домовленостей:

  • Підготовка нової редакції договору про приймання стічних вод в комунальну каналізацію з асенізаційного транспорту.

  • Обладнання своїх асенізаційних автомобілей GPS пристроями та надання даних по пристроях КП «Житомирводоканал» до 30. 04. 2021року.

    Впровадження нами цієї системи — це наслідок несанкціонованих зливів. Однією з переваг використання в роботі асенізаторів системи GPS-моніторингу є система супутникового стеження, за допомогою якої можна відслідковувати переміщення транспортних засобів під час рейсів. Це дозволить здійснювати контроль за тим, щоб зливання стічних вод з асенізаційного транспорту в мережу водовідведення здійснювалось винятково у визначених для цього місцях. Встановлення GPS – пристроїв дозволить частково вирішити серйозну проблему несанкціонованих скидів нечистот у не призначених для цього місцях (у лісах, на пустирях, а також в дощову каналізацію, яка не передбачає очистку стоків).

  • Приведення стоків стічних вод, що скидаються до каналазаційних станцій підприємства, до гранично допустимих концентрацій, в разі їх невідповідності встановленим нормативам, укласти окремий договір з тимчасово погодженими концентраціями забруднюючих речовин у стічних водах.

    Скид стічних вод з концентраціями забруднюючих речовин, що перевищують допустимі величини показників, вимагає від підприємства проведення додаткових заходів щодо очистки прийнятих стоків з додатковим використанням біологічних та хімічних елементів, електроенергії.

Перевізники, грубо порушуючи умови укладеного та діючого договору, по-перше, відмовляються встановлювати на свої автомобілі GPS-пристрої та надавати дані КП «Житомирводоканалу» (станом на 06.05.2021 ми отримали дані лише від 4 перевізників з 32), по-друге, стоки, які вони скидають на очисні споруди нашого підприємства в рази перевищують встановлені нормативи гранично-допуснимих концентрацій.
 
Інформація стосовно того, що Житомирводоканал різко підняв ціну на злив рідких побутових відходів з асенізаторських машин, які обслуговують приватний сектор, не відповідає дійсності. Коефіцієнт кратності буде застосовуватись лише у випадку неможливості виконання асенізаторами вимог “Правил приймання стічних вод споживачів у каналізаційну мережу м. Житомира”, що затверджені рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради №639 від 03.07.2019 , тобто якщо вміст забруднюючих речовин в стоках буде перевищувати гранично допустимі концентрації.