Житомир знову за крок від переходу на погодинну подачу води. Рівень водосховищ дуже впав і продовжує знижуватись. Води лишилось максимум на 2 місяці. Якщо не почнуться інтенсивні та затяжні зливи, то ситуація може стати критичною.
Чи буде в Житомирі вода за графіком прокоментувала інженер-технолог цеху водоводу КП “Житомирводоканал” Ступакова Тамара Костянтинівна:

Рівень водосховищ дуже знизився: в Денишівському — до 6 метрів, у Відсічному ми додали води і до повного водосховища не вистачає 1,5 метри. На сьогодні ситуація така, що у водосховищах води лишилось приблизно на 2 місяці. Якби пройшли інтенсивні та тривалі зливи, це, звісно, покращило б ситуацію."


КП "Житомирводоканал" поки що контролює ситуацію, докладається максимум зусиль, щоб уникнути переходу на погодинну подачу води, адже від цього залежить і дотримання санітарних норм, і робота промислових підприємств:

"
Ми перекачуємо воду з нижнього б’єфу у верх водосховища і таким чином підтримуємо рівень. Окрім того, поповнюємо водосховище Відсічне з Денишівського дуже дозовано, шоб уникнути втрат води через випаровування" - розповідає Тамара Костянтинівна

Така ситуація зумовлена не лише кліматичними змінами, але й людською діяльністю, зокрема, використанням фосфатних миючих засобів,  які є причиною значного розмноження у водоймах синьо-зелених водоростей. За словами Тамари Ступакової, "синьо-зелені водорості замулюють річку дуже швидко, приміром, в Денишах уже утворились цілі островки."





Джерело: https://www.ctv.ua/na-mezhi-ekolohichnoho-lykha/