У Житомирі та прилеглих до міста громадах є об’єкти, власники яких при їх зведенні ігнорують існуючі будівельні норми, не розуміючи, до яких наслідків може призвести неповага до нормативно-правових актів. Сьогодні бригада водоканалу ліквідовує порив у гаражі, розташованому за адресою: майдан Бердичівський, 1, зведеному без відповідних дозвільних документів прямо над водопровідною трубою 600 діаметру.



У разі пошкодження труби, поряд з якою або безпосередньо над якою споруджено магазин чи гараж, дуже важко підвести до місця аварії техніку та провести аварійно-відновлювальні роботи. Іноді задля відновлення цілісності трубопроводу їх доводиться демонтувати.

Утворені від витоку води провали можуть загрожувати здоров’ю та життю не лише тих людей, які експлуатують ці об’єкти, вони можуть зашкодити розташованим поруч будинкам і їх мешканцям. Крім того, через складність проведення таких робіт споживачі можуть залишитися без водопостачання протягом тривалого часу.



Відповідно до державних будівельних норм охоронна зона водопровідних мереж залежить від властивостей ґрунту та розміру водоводу. Якщо діаметр труби, закладеної в сухому ґрунті, не перевищує 500 мм, охоронна зона становить по 5 метрів в обидві сторони від зовнішніх стінок трубопроводу. Такий самий водовід діаметром від 500 до 1000 мм має охоронну зону в 10 метрів у кожен бік.