Завдяки опадам на 60 см збільшився рівень води у житомирському водосховищі Відсічне та на 1,5 м — у Денишівському.

Детальніше про це ми розповідали в нашому матеріалі: https://vodokanal.zt.ua/news/vperse-za-10-misaciv-kp-zitomirvodokanal-zupinili-nasosi-aki-perekacuvali-ricku-v-zvorotnij-bik
 
Про те, що це означає для нашого міста і чи не загрожує Житомиру погодинна подача води цього року, а також про хід реконструкцій, які тривають на КП “Житомирводоканал”, розповів директор підприємства Андрій Нікітін у прямому етері програми "Сьогодні.Головне" на телеканалі "Суспільне:Житомир":
 
Цей рівень ще не зовсім задовільний, але динаміка наповнення водосховища наразі позитивна і відрізняється від негативної динаміки, яка була в той самий період минулоріч. Необхідно, щоб в Денишівському водосховищі рівень зріс ще на 1,5 м. Взимку, окрім рясних опадів, важливим фактором є від’ємна температура впродовж довгого періоду, щоб вода не випаровувалась, що ми наразі і спостерігаємо. Ми сподіваємось, що така погода протримається ще 2 місяці. Дякуючи працівникам водоканалу, минулого року ми змогли уникнути переходу на погодинну подачу води. Наразі є гарні передумови для впевненості, що цього року нам вдасться уникнути маловодності і загрози переходу на погодинне водопостачання міста. Але навіть якщо рівень води у водосховищі буде інтенсивно зменшуватись, новий, більш потужний насосний агрегат, зможе вирівняти ситуацію. Єдиний момент, що, перекачуючи воду з нижнього б’єфу, ми беремо з річки воду не дуже гарної якості, і додаємо до води у водосховищі кращої якості — це, звісно, негативний фактор.”
 
Наприкінці 2020 року ми отримали нове насосне обладнання, закупівлю та встановлення якого нам профінансував данський фонд Пола ду Йенсена. Новий насос втричі потужніший, ніж те обладнання, яке ми наразі використовуємо. Він може перекачати до 45 тис м3 води на добу. Це той ресурс, якого нам бракувало влітку. Впрдовж 10 місяців перекачування річки в зворотній бік здійснювали 2 шведських насоси, які, замість необхідних 45 000 м3, можуть перекачувати лише 13 000 м3 води на добу, що втричі менше, ніж потрібно. Враховуючи позитивну динаміку по наповненню водосховища та велике споживання електроенергії цими насосами, ми їх вимкнули. Окрім того, таке обладнання при великих від’ємних температурах краще не експлуатувати. Тільки-но зійде сніг та встановиться відносно тепла погода, ми одразу розпочнемо встановлення нового насосного обладнання.”
 
“На об’єктах, де триває реконструкція, роботи в зв’язку зі складними погодними умовами, тривають на закритих об’єктах — здебільшого на насосних станціях та в адміністративній будівлі на каналізаційних очисних спорудах. Тому всі працівники, які були задіяні у виконанні зовнішніх робіт, наразі виконують внутрішні роботи. Вже цього місяця ми запустимо нове потужне насосне обладнання на водопровідній станції. Після тестування запросимо журналістів і продемонструємо різницю в споживанні електричної енергії старим та новим обладнанням. Цьогоріч завершимо реконструкцію головної каналізаційної насосної станції нашого міста та закінчимо 1-й етап реконструкції очисних споруд каналізації.”
 
На прикладі реконструкції насосної станції на вул. Князів Острозьких,1 ми хотіли продемонструвати те, що,виконуючи реконструкцію, ми рівняємось виключно на західноєвропейські країни , і прищеплюємо собі традиції робити якісно, як це роблять в розвинених країнах. Ми - клієнтоорієнтоване підприємство, тому завжди враховуємо запити наших споживачів, цікавимось їх думкою, наразі ті 4 будинки, які живить ця насосна станція, задоволені тиском подачі води. “