Якісно побудувати той чи інший об’єкт неможливо, якщо ти ніколи не займався подібною справою; побудувати споруди критичної інфраструктури без залучення спеціалістів, які мають відповідний багаж знань, навичок, досвіду, — не лише недалекоглядно і необачно, з точки зору здорового глузду; а й неможливо, з точки зору міжнародних інституцій, які фінансують будівництво таких об’єктів.

Процес будівництва або капітальних ремонтних робіт на будь-якому об’єкті вимагає виконання підрядними організаціями ряду вимог, норм і правил і зумовленого цим якісного технічного нагляду спеціалістів, що мають відповідний досвід. Лише професійний технічний нагляд може всебічно захистити інтереси замовника, гарантуючи якість робіт, дотримання проєктних рішень, обсягів та вартості будівельних робіт.

Понад 30 років в нашій країні не будувались об’єкти водопостачання та водовідведення, тому наші фахівці не мають досвіду зведення таких споруд. Самостійне ведення водоканалами таких проєктів — неможливе.

Розпочавши участь у проєкті “Розвиток міської інфраструктури” — 2, зокрема роботу над проєктуванням очисних споруд води, каналізації та реконструкції майже 10 км магістральних трубопроводів, КП “Житомирводоканал” у 2018 р. оголосило процедуру тендерного відбору консультантів. Усього в тендері взяло участь 24 учасники. Шляхом проведення кваліфікаційного відбору до тендеру було допущено 3-х учасників, серед яких обрано компанію із найменшою ціновою пропозицією — це Hydro Engineering — відома компанія в Західній Європі компанія, яка займається проєктами високої складності з водопостачання та водовідведення, з убезпечення міст від паводків, повеней і т. под. Консалтингова компанія, яка супроводжує проєкти житомирського водоканалу, має великий досвід роботи у Західній Європі: в Австрії, Балканських країнах. Водночас ми підбирали собі консалтинг таким чином, щоб експерти мали досвід роботи на пострадянському просторі. Наразі у наших проєктах задіяно 17 експертів, 10 із них — іноземці; кожен із фахівців працює у тому чи іншому проєкті і є медіаторами процесу будівництва між усіма учасниками будівельного процесу і контролюючим органом. Частина цих фахівців опрацьовує документи, інша — перебуває на будівельних майданчиках.

Рішення про визначення переможця процедури закупівлі було відправлено Центральній групі управління проєктами в Міністерство регіонального розвитку, яка, відповідно до правил та критеріїв Світового банку, перевірила та коректність оцінки переможця тендеру. Наступний етап — перевірка цього рішення самим Світовим банком та розміщення його у системі Prozorro.

Жоден об’єкт критичної інфраструктури апріорі не може бути побудований без якісного технічного супроводу. Наше підприємство при виборі компанії, яка здійснюватиме технагляд за будівництвом очисних споруд води, каналізації та реконструкцією трубопроводів, повністю дотрималося принципів тендерних закупівель та обрало собі в партнери компанію з 50-річним стажем реалізації подібних проєктів у Західній та Східній Європі і чудовою репутацією.

Послуги технагляду становлять 8% від вартості усього проєкту. Можна довго сперечатися про те: це багато чи мало, але є практика розвинених країн: заплатити, аби не довелося перероблювати; аби не наступати на граблі і не набивати гулі; аби не виливати дешеву юшку свиням.