Стічні води виробництва та побутові стоки - одні з найнебезпечніших джерел фосфатів. Вони призводять не лише до вимирання водних мешканців і "цвітіння" водойм, але й можуть завдати шкоди здоров'ю людини.

 " Асоціація "Укрводоканалекологія" ініціювала проведення акції "Стоп фосфати", щоб звернути увагу суспільства на той негативний вплив, який чинить використання фосфатів на нашу екологію, здоров'я та водопідготовку.
З року в рік інтенсивність "цвітіння" наших водойм стрімко збільшується. Основна причина - надмірний ріст синьо-зелених водоростей через потрапляння фосфатовмісних сполук, які надходять з фосфатних пральних та мийних засобів. Синьо-зелений планктон у великих кількостях поглинає кисень і річка "задихається", через брак кисню гине вся флора та фауна.
Фосфати, що містяться у побутовій хімії, не лише забруднюють довкілля, провокуючи "цвітіння" водойм. Залишаючись на одязі після прання, вони контактують зі шкірою та здатні завдати шкоди нашому нашому здоров'ю, викликаючи різноманітні алергічні реакції" - розповідає менеджерка зі зв'язків з громадськістю КП "Житомирводоканал" Погрібна Лілія.

 Щоб врятувати водойми від екологічної катастрофи, необхідно підписати петицію про заборону виробництва та використання фосфатних мийних засобів. 

"Закликаємо жителів нашого міста долучитись та підписати петицію до Президента України з вимогою внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про повну заборону фосфатовмісних мийних засобів в нашій країні. "

 Альтернатива фосфатним засобам є. За словами Лілії, " кожен з нас може попіклуватися про своє здоров'я та зробити внесок у зменшення "цвітіння" води, обираючи мийні та пральні засоби, які не містять фосфатів, фосфонатів та ПАР. Маркування безфосфатних засобів "Phosphate free" або "ЕКО" не завжди гарантує, що засіб не містить шкідливих речовин. Тому, обираючи побутову хімію, завжди перевіряйте склад ".